Cum se întrețin lichenii naturali stabilizați?

Cum se întrețin lichenii naturali stabilizați?
Din 2018 prelucrăm licheni naturali stabilizați si îi transformăm în cadouri unice, realizate handmade, precum: aranjamente florale, tablouri, terariumuri, globuri ș.a.

De-a lungul timpului am primit foarte multe întrebări de la clienți, astăzi o să îti răspund la toate curiozitățile pe care le-ai putea avea legat de acest tip de plante.

  

Ce sunt lichenii?

Sunt organisme vii care cresc exclusiv în mediu natural, deci nu pot fi cultivați în medii controlate, cum ar fi serele. Ei sunt o simbioză dintre o ciupercă și o algă, de aici și aspectul lor cu totul deosebit. Lichenii folosiți în decorarea interioarelor sunt recoltați din țările nordice, mai exact din tundră și da, din păcate noi oamenii, cam atentăm la hrana naturală a elanilor. Din acest motiv lichenii sunt foarte scumpi, pentru că recoltarea lor din mediul natural se face acum foarte controlat, tocmai pentru a nu dăuna mediului.

  

Cum sunt conservați lichenii?

Conservarea lor este un proces complet ecologic în care se înlocuiește seva naturală a plantei cu un conservant. Această substanță este similară din punct de vedere chimic cu zahărul și este 100% biodegradabilă.
Datorită acestei tehnici naturale de conservare, plantele conservate își păstrează flexibilitatea și prospețimea naturală fără a avea nevoie de intreținere  și fără a mai se dezvolta în volum.

    

Care este culoarea naturală a lichenilor?

În mediul lor natural, lichenii nu sunt colorați, după cum se poate observa în fotografia de mai jos.

    

Nuanțele colorate ale lichenilor sunt obținute prin vopsire cu coloranți alimentari naturali, care nu le afectează structura și textura acestora.

            
         


Cum se întrețin lichenii stabilizați?

Înainte de toate, trebuie menționat că aceste plante sunt destinate doar pentru spațiile din interiorul locuințelor. În exterior pot fi făcute excepții, dar doar pentru perioade scurte de timp, cum ar fi nunțile sau evenimentele.

NU necesită udare, nici tratament special sau lumină, fiind potriviți chiar și pentru băile care nu au fereastră.

      

 

Pentru a te bucura de ei cât mai mult timp în starea optimă se recomandă urmatoarele condiții:
– umiditatea:  40 – 60% (Este umiditatea recomandata și oamenilor. Sub pragul de 40% putem avea senzația de gât uscat și de respirație deficitară. Peste pragul de 60% incepe dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiurilor);
– căldura: sursele de căldura (calorifere, aeroterme, etc) sau de răcire (AC) trebuiesc ținute departe deoarece vor usca plantele;
– expunerea la soare: de evitat, deoarece le va usca.

      
      

Care este durata de viață a lichenilor stabilizați?

Ei rezistă fără niciun fel de mentenanță circa 10 ani, timp în care își păstrează aspectul, textura și culoarea.  Nu trebuie niciodată poziționați direct în bătaia razelor soarelui și de asemenea nici în spații uscate, unde umiditatea riscă să scadă sub 35%.

  


De ce să alegi decoratiuni cu licheni naturali stabilizați?

 • Sunt unice și te ajută să creezi un design nordic cu o investiție minimă;
 • Absorb excesul de umiditate;
 • Reduc nivelul zgomotului;
 • Nu atrag insecte;
 • Sunt plante ignifuge;
 • Nu necesită tăiere, îngrijire, udare, ș.a.;
 • Sunt antistatice, deci nu reține praful;
 • Te conectează cu natura, datorită texturii, a culorii și structurii lor 100% naturale.
 • Rezistă până la 10 ani, fără îngrijire;
 • Controlezi umiditatea din locuință, astfel, dacă lichenii devin duri, rigizi, uscați înseamna că umiditatea este sub 40% și trebuie să iei măsuri în acest sens, iar dacă lichenii se umflă foarte mult si par uzi, înseamnă că umiditatea aerului din locuință este mult peste nivelul normal de 60%, lichenii vor face totul efortul de a absobi umiditatea pană când vor avea aspectul unor plante udate de rouă.

   

Pentru ce tip persoane sunt potrivite acest gen de cadouri cu licheni naturali stabilizați ?
 • Pentru persoane care călătoresc foarte mult timp și nu pot avea plante de apartament sau pur și simplu pentru cele care nu se pricep să le îngrijească;
 • Acelora care apreciază foarte mult natura, care iși petrec mare parte din timp în aer liber, care merg în drumeții pe munte sau pentru persoanele care și-ar dori să facă aceste lucruri dar nu au timp;
 • pentru cele care apreciază cadourile realizate manual, cu multă pasiune si creativitate;
 • Acelora care adoră design-ul scandinav și conceptul hygge;
 • Pentru persoane care apreciază unicitatea, arta și creația.

     

Cât costă cadourile cu licheni naturali ?

Prețurile diferă în funcție de calitate, complexitatea proiectului, de comerciant și de dimensiune.

În cazul nostru, la Nordic Zen, lucrăm doar cu lichenii naturali stabilizați calitate premium, adică sunt foarte pufoși și întregi. Îi curățăm cu grijă, unul cate unul, iar apoi îi aranjăm/lipim cu mare grijă și atenția pentru a nu ii rupe.

Găsești aici produsele disponibile pe stoc în acest moment, ne poți căuta și pe Facebook sau Instagram să vezi proiectele din trecut.

  

Îți multumim că ai citit acest articol până la final, dacă ai întrebări nu ezita să le scrii în comentarii, te așteptăm și în magazinul nostru online nordiczen.ro.

Dacă vrei să afli ce ne inspiră, te așteptăm și în secțiunea călătorii. Ne poți urmări și pe facebookinstagram sau youtube. Nu uita să ne dai like & subscribe.

Să ne auzim cu bine !

Suport clienti Luni-Vineri: 09.00 - 18.00

0720198577 0768873959 office@nordiczen.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!